v31

Min graviditet - BF Ons 11 aug 2010

Din graviditet startade Tors 5 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 19 nov 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 211 av 280. (75,4%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 11 aug 2010
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.


Vecka 31: 3 jun - 9 jun 2010

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.


Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.


Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.



Barnet: Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1800 gr. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.


Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.


Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget. Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

 



Helt sinnessjukt att det bara är 10veckor kvar till BF. Vart tog tiden vägen liksom?
Fortfarande ingen halsbränna (peppar peppar)
Ryggbesvären har jag ju dock. Känner mig liksom stel och gammal haha. Nämen som att svanken är stelopererad, och nerverna som går ner i skinkorna och baksida lår bråkar.
Antar att det är foglossning jag känner i muff-benet. Känns som om benet mellan muff och rumpa håller på öppna sig? Molar satan..

Skönt att läsa att lungorna nu är utvecklade o skulle klara sig utanför min mage (fast jag vill inte ha ut honom riktigt än!) Men känns som tryggare på nå sätt, att veta att OM nått skulle ske så skulle han med största sannolikhet klara sig.
Ofta känner jag huvudet, mestadels neråt - häärligt tryck på kissblåsan ;) Men även mitt på magen och här o var blir det runt och hårt a la huvudform. Så än finns det plats att buffa omkring ♥

Kommit ikapp med vikten också, 9kg plus stog vågen på i tisdags.. =(


ºA

 


Kommentarer
Postat av: anouk - Gravid

aw 13 här. du ska vara glad;)



ja herregud vad tiden går.



Jag kom o tänka på en annan grej.. Innan så räknade man milstolpar i ens förhållande med karln. typ 2 år- 2,5 osv osv. Sedan man blev på smällen har ju den tiden liksom bara flytit med utan att man tänkt på det. All fokus har ju legat på graviditetens tid. Men tänk- 7månader till har man ju faktiskt varit tillsammans med sin babe. bara sådär? e jag knäpp eller fattar du vad jag menar? haha

2010-06-03 @ 15:20:27
URL: http://anouk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0