v34

Min graviditet - BF Ons 11 aug 2010

Din graviditet startade Tors 5 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 19 nov 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 232 av 280. (82,9%).
Du är i vecka 34.
Du har gått 33 fulla veckor och 0 fulla dagar (v33+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 11 aug 2010
Du har 48 dagar kvar till beräknad förlossning.




 

Vecka 34: 24 jun - 30 jun 2010



Kroppen:
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”.

 

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker.
Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet.


Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.

Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet: Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett.

Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas samt främmande personers röster.


I vecka 34 är medelkroppslängden 46 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2350 gr.
Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.


Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

 

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern och rörelserna blir större och långsammare. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Om det är en pojke har testiklarna vandrat ner i pungen. Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.
Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar.


Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyföda föredrar ljusare röster.



Börjar se lite trångt ut?

Hmm, jag har lämnat urinprov EN gång och det va inskrivningen i v9! Ska nog ta o prata med min BM o höra om det verkligen ska va så? O självklart ta upp om GBS..

Nu kan altså bebis klara sig riktigt bra om han skulle vilja titta ut, men jag skulle gärna få ha honom för mig själv ett tag till ;)

Inte märkt av nå förvärkar, däremot sammandragningar. Känns lite konstigt, men gör inte alls ont.

Kan fortfarande ha min fina ring, vissa kvällar kan den va lite tajt, men inte mer än det kunnat va innan graviditeten.


ºA


Kommentarer
Postat av: anouk - Gravid

oj? Jag lämnar då urinprov varje gång jag e där... Lustigt?



Jag har inte heller känt av förvärkan än... Känns läskigt att de ska komma nu=/ haha. Verkligt.

2010-06-24 @ 10:53:59
URL: http://anouk.blogg.se/
Postat av: Malin

Ja hör med Bm för urinprov är en god ide att få ta.. :) Här i Danmark tar man det varje gång man är hos läkaren och Bm..

Hade faktiskt urinvägs-infektion för en månad sen utan att jag själv visste om det, men man ska ju ta de allvarligt då urinvägs-infektion kan sätta igång i värkarna..



Vi har verkligen en spännande tid framför oss :)

2010-06-24 @ 15:23:25
URL: http://frudanmark.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0