v20

Min graviditet - BF Ons 11 aug 2010

 

Din graviditet startade Tors 5 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 19 nov 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 134 av 280. (47,9%).Du är i vecka 20.
Du har gått 19 fulla veckor och 0 fulla dagar (v19+0).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 11 aug 2010
Du har 146 dagar kvar till beräknad förlossning.



Vecka 20: 18 mar - 24 mar 2010

 

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


---
Himla familjeliv som ändrat mätaren så den inte går att kopiera in längre =(

ºA


Kommentarer
Postat av: ida

Ja precis. Det tar ju lite längre tid för de blivande papporna att förstå vad som verkligen händer. Vi har det ju lite lyx och växer ju in i rollen på ett annat sätt.



Nej det är lite roligt. Många som frågar om han är utländsk och sånt, men nix. Vissa föräldrar är påhittiga. Och det är väl tur det.



Jaha hökåsen. Där har jag bott ett par år när jag var mindre. Otroligt mysigt med lite lant känsla. Vilket är bra för både hund och bebis. Vi bor på markplan nu och det ska bli så skönt i sommar och kunna utnyttja det. Många härliga grillkvällar med bebis och vänner. När flyttar ni då?



Kram

2010-03-19 @ 13:08:52
URL: http://gbgida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0